Złota Kaczka
 
Recommended on Restaurant Guru 2023

Złota Kaczka

Złota Kaczka

Menu

PRZYSTAWKI / STARTERS

Tatar z regionalnej wołowiny z żółtkiem, ogórkiem kiszonym
od Bednarka, cebulą, wędzoną solą Maldon, kremem musztardowym i chlebem naszego wypieku
Regional beef tartare with egg yolk, pickled cucumber from Bednarek,
onion, smoked Maldon salt, mustard cream and homemade bread
44,00
*z wódką Wyborową 40 ml / with Wyborowa vodka 40 ml
52,00

Wątróbka drobiowa flambirowana nalewką od Smarducha z konfiturą z czerwonej cebuli z wiśniami i miodem lipowym od Janczarczaka, na chlebie naszego wypieku
Poultry liver flambéed with Smarduch’s liqueur with red onion chutney with cherries and lime honey from Janczarczak
42,00

Śledź na pyrze z ogniska z piklowaną cebulą, ogórkiem kiszonym, bitą śmietaną, wielkopolskim olejem rzepakowym i chlebem naszego wypieku
Herring on a fire-roasted potato with pickled onions and pickled cucumber, whipped cream, Greater Poland rapeseed oil and homemade bread
34,00
*z wódką Wyborową 40 ml / with Wyborowa vodka 40 ml
42,00

ZUPY / SOUPS

Słynna czernina z kładzionymi kluskami, podrobami i suszonymi owocami
The famous black pudding with homemade dumplings, offal and dried fruit
29,00

Domowy rosół z lanymi kluskami, marchewką i natką pietruszki
Broth with poured dumplings, carrots and parsley
24,00

Barszcz z purée ziemniaczanym i marynowaną cebulą
Borscht with mashed potatoes and onion garnish
24,00

Krem pomidorowy z kluseczkami szpinakowymi i wiejską śmietaną / wege /
Tomato cream with spinach dumplings and cream / vege /
24,00

Żurek na zakwasie z kiełbasą i boczkiem od rzeźnika, tartym chrzanem i jajkiem
Sour rye soup with sausage and bacon from the butcher, grated horseradish and egg
27,00

Bogracz z jelenia z ziemniakami, kasztanami, warzywami i pieczywem własnego wypieku
Deer stew with potatoes, chestnuts, vegetables and homemade bread
34,00

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

Kultowa kaczka pieczona w całości z polskimi jabłkami, modrą kapustą i domowymi pyzami z naszej pracowni
Iconic whole roasted duck with Polish apples, red cabbage and homemade dumplings from our workshop
| ¼ | – 61,00

Pierogi z kaczką i kaszą z Młyna Kopytowa na kremie z modrej kapusty i wędzonych śliwek nowosądeckich z prażonymi płatkami orkiszowymi i okrasą z boczku i cebuli
Pierogi with duck and groats from Młyn Kopytowa on a cream of red cabbage and smoked plums from Nowy Sącz with roasted spelt flakes and garnish of bacon and onion
47,00

Nasza pyza z szarpaną kaczką, domową konfiturą z czerwonej cebuli, modrą kapustą i sosem demi-glace z brusznicą
Dumpling with pulled duck, homemade red onion jam, red cabbage and demi-glace sauce with cranberries
56,00

Filet z łososia z sosem porowym na białym winie, ziemniakami purée i maślanym zielonym groszkiem
Salmon fillet with leek sauce on white wine,
mashed potatoes and green peas
68,00

Kotlet de volaille na pszennej grzance z ziemniakami purée i bukietem domowych surówek
Chicken Kiev on wheat toast with mashed potatoes and set of homemade vegetable salads
45,00

Tradycyjny zraz wołowy z domowymi szagówkami, burakami i kiszonym ogórkiem od Bednarka
Traditional beef roulade with homemade dumplings, beetroot and pickled cucumber from Bednarek
65,00

Królik w sosie musztardowym z cząbrem, kremową kaszą pęczak ze szpinakiem i glazurowaną marchwią
Rabbit in mustard sauce with savoury, creamy pearl barley, spinach and glazed carrots
54,00

Konfitowana pierś z gęsi z kluskami śląskimi, sałatką z pieczonych buraków z gorczycą i sosem śliwkowym na ciemnym piwie
Confit goose breast with Silesian dumplings, baked beetroot salad with mustard and plum sauce on dark beer
61,00

Tradycyjna golonka peklowana z ziemniakami, zasmażaną kiszoną kapustą od Bednarka, musztardą i chrzanem
Traditional cured pork knuckle with potatoes, fried sauerkraut from Bednarek, mustard and horseradish
48,00

Podwójnie pieczona pyra Bryza na kremie ziemniaczanym z gzikiem, kiszonym ogórkiem od Bednarka, cebulą i prażonymi kaparami
Double-baked Bryza potato on potato cream with gzik with pickled cucumber from Bednarek, onion and roasted capers
38,00

Pyzy /2szt/ z naszej pracowni z sosami do wyboru:
– sos myśliwski
– sos boloński
– gulasz warzywny /wege/
Pyzy /2 pcs/ with sauces of your choice: hunter sauce, Bolognese sauce, vegetable stew /vege/
25,00

DODATKI
Pyza na ciepło / ziemniaki 7,00
Zestaw surówek/ kapusta/ buraki 10,00
Frytki 14,00
Chrzan, musztarda, ketchup 4,00
Sos od kaczki / sos boloński/ sos myśliwski/ gulasz warzywny 8,00
Chleb domowy – dwie skibki 9,00 / Masło 6,00

Pyzy są ręcznie robione wg tradycyjnej receptury w naszej pracowni od 1978r.,
z mąki z Młyna Ostrów Wlkp.

DESERY / DESSERTS

Jabłecznik z polskich jabłek na ciepło z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i sosem czekoladowym
Warm apple pie made of Polish apples with vanilla ice cream, whipped cream and chocolate sauce
28,00

Tradycyjny sernik z bitą śmietaną, brzoskwinią i sosem z owoców leśnych
Traditional cheesecake with whipped cream, peach and forest fruit sauce
28,00

Lody waniliowe z wiśniami na ciepło z bitą śmietaną i prażonymi migdałami
Vanilla ice cream with warm cherries, whipped cream and roasted almonds
29,00

ALERGENY

Szanowni Państwo, w trosce o Państwa bezpieczeństwo, pragniemy poinformować, że nasze dania są przygotowywane na miejscu
i używamy w naszej kuchni składników takich jak: gluten (zboża i pochodne), laktoza (produkty mleczne), soja (produkty sojowe
i pochodne), sezam (i pochodne), jaja (i pochodne), orzechy (orzechy ziemne, migdały), seler, gorczyca, łubin, lub zawierające
siarczany, co oznacza, że we wszystkich naszych daniach mogą znajdować się śladowe ilości wymienionych alergenów. Niniejszy
wykaz zawiera informacje o wszystkich produktach, które są lub mogą być sprzedawane w ramach restauracji. Zgodnie z
informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, wędliny itp.)
mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Call Now Button